Hogyan juthatunk közelebb a valláshoz a Youtube-csatornán keresztül?

A Crash Course YouTube csatorna egy oktatási oldal, amely a középiskolákban is tanított alapvető tárgyak – fizika, kémia, irodalom, világtörténelem - tananyagát dolgozza fel laza, közvetlen, jól követhető stílusban, és ugyanakkor igényes, színes grafikai látvánnyal is rendelkezik. Ezenkívül találunk még olyan izgalmas epizódokat is, mint például a tea történet.

religio_kep2.JPG

Képkivágás a Mythical Language and Idiom: Crash Course World Mythology #41 részből: https://www.youtube.com/watch?v=qmpDK-8ib2Y

A "Crash Course Mythology" ennek a csatornának a része, amely mulatságos, könnyen érthető, krossz-kulturális betekintést ad a világmítoszokba. A videó témái között szerepel a görög vagy afrikai panteonok története, a teremtéstörténet, de még a különböző apokalipszis-elméletek bemutatása is helyet kap. Sőt, megismerkedhetünk a skandináv és a polinéz mitológiával is. Olyan vallási témákkal foglalkozik, amelyek lehetőséget adnak a diákoknak, hogy összehasonlítsák egymással a különböző vallásokat.

A "Crash Course Mythology" – a maga műfajában - egy igen jelentős nézőszámmal rendelkező sorozat a Youtubon. Egy rész átlagosan 10-12 perces, de vannak ettől rövidebb részek is. Jelenleg angolul nézhető.

A "Crash Course Mythology" kiválóan dolgozza fel a különböző vallások mitológiáit, egy új utat nyit meg tudományos berkeken belül, hogy miként lehet könnyedén és szórakoztatóan eljuttatni a fiatalabb korosztály számára a különböző vallások történetét. A jó minőségű animációval könnyedén szólítja meg a fiatal korosztályt, akiknek így imponálóbb lehet, hogy megnézzenek egy részt. Az alkotók a feldolgozott történetekhez nem az adott vallás szemszögén keresztül nyúltak, hanem irodalmi/szakirodalmi szemszögből dolgozták fel az adott témát. Nem egy adott vallási szemszög, egyetemesnek vélt igazságából indultak ki, ezzel meghagyják a nézőnek azt a lehetőséget, hogy maga vonja le a saját következtetéseit.

religio_kep.JPG

Képkivágás a Mythical Language and Idiom: Crash Course World Mythology #41 részből: https://www.youtube.com/watch?v=qmpDK-8ib2Y

Mint az életben semmi, ez sem tökéletes, és számos kritikával lehetne illetni az alkotókat. Az egyik ilyen, hogy a sorozatban nem biztos, hogy feltétlenül megfelelően használják – illetve nem használják – a szakszavakat. Azzal a váddal is lehetne illetni őket, hogy túlságosan leegyszerűsítik a történeteket és néhol szájbarágós is.  

Minden hiányosság ellenére a "Crash Course Mythology" egy lépés afelé, hogy a vallás oktatása elinduljon – legalább külföldön – a 21. században használt eszközök segítségével egy új világba.